Category Archives: Uncategorized

SEB och Swebank sänker sina boräntor

Både Swedbank och SEB meddelade att de kommer att sänkta sina bolåneräntor på fredagen. Swedbank och SEB meddelade att de sänker sina boräntor från och med måndag nästa vecka.

Sänkningen var en naturlig följd av att konkurrenterna Handelsbanken och statliga SBAB sänkte sina räntor på bolån redan under torsdagen. Bankernas boräntor har sänkts efter Riksbankens besked om ändrad räntebana under onsdagen.

Anledningen till att bankerna sänker sina bolåneräntor är att deras upplåningskostnader har gått ner pga att Riksbankens beslut om ändrad räntebana (- prognosen för framtida styrränta) bidrog till att  marknadsräntorna gick ned på onsdagen.

SEB nya listränta
SEB
3 mån -0,01% 2,99%
1 år -0,04% 2,98%
2 år -0,05% 3,03%
3 år -0,04% 3,15%
5 år -0,13% 3,37%
10 år -0,16% 3,94%
Swedbank nya listränta
3 mån -0,04% 3%
1 år -0,07% 2,95%
2 år -0,08% 2,99%
3 år -0,05% 3,15%
5 år -0,17% 3,31%
10 år -0,17% 3,90%

 

Få en drömränta genom att pressa bankerna!

I sin artikel “Pressa banken – få en drömränta” skriven 2013-04-17 skriver Aftonbladet att många  lyckas att få en bra ränta genom att pressa sina banker.

STOR SPRIDNING in granne gör det – gör det du också. Genom att vara aktiv kan du få lägre ränta än den banken annars skulle erbjuda.Nöj dig inte med bank­ernas officiella ränta. Här är siffrorna som ­avslöjar hur lågt de är ­beredda att sjunka.

– Glöm inte att bankerna vill ha oss som kunder, ­säger Jonathan Sonning på jämförelse­sajten Combo­loan.se

I dag kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked, samtidigt visar färska siffror att bostadspriserna är ­rekordhöga i Sverige just nu.

Mäklaren Jan Borild har visning av en trea på Östermalm i Stockholm.

– Många ger sig ut för att titta. Samtidigt har vi mycket som är ute, säger han.

Var femte lyckades

Parallellt med visningarna laddar många bostads­köpare för förhandlingar med banken. De listade tremånadersräntorna ligger kring tre procent. Men den påläste kan landa en bra bit lägre. Färska siffror från Comboloan.se, sajten där medlemmarna rapporterar in sina förhandlade räntor, visar att var femte kund hos Swedbank i april fått ner ­sina räntor till 2,29 procent.

Störst svängrum

– Det visar vad som går att nå, det ger oss något att ­sikta på, säger Jonathan Sonning på Comboloan.se.

SEB och Swedbank är de banker som har störst svängrum i sina förhandlingar just nu. Men oavsett bank menar Jon­athan Sonning att det är viktigt att stå på sig i förhandlingarna.

– Huvudtipset är att utnyttja sin konsumentmakt. Gå till två, tre banker och glöm inte att bankerna vill ha oss som kunder, ­säger han.

Ge lågt bud

Har du en låg ­belåningsgrad och högt sparande är mycket vunnet. Var inte heller rädd för att ge banken ett lågt bud.

– Vi saknar en prutkultur i Sverige. Vi förväntar oss att bankerna ska sätta ett rimligt pris utan att vi pressar dem, säger Jonathan Sonning.

Mäklaren Jan Borild har märkt att bostadsjägarna blivit allt mer förberedda.

– Det ju en jättestor ­skillnad jämfört med för några år sen då man gick till banken och mer eller ­mindre gillade läget , säger han.

Boräntorna kan pressas upp av nya låneregler

BOSTADSLÅN: Svenska bankers exponering mot riskerna i bolån oroar Finansinspektionen som planerar att införa nya regler som innebär att bankerna kommer att tvingas hålla mer eget kapital per utlånad krona än man tidigare gjort. Detta kan få givetvis få effekter på din bolåneränta.

Hur mycket kapital en bank måste hålla per utlånad krona avgöra av riskvikten på exempelvis ett bolån. Ju lägre riskvikt desto mindre eget kapital behövs för varje krona som lånas ut. När det gäller bolån så är riskvikten låg, vilket innebär att för “lite” eget kapital har tillskjutits för att täcka upp för bolånen och man har  inte tagit tillräcklig höjd för kreditförluster på bolån.

Därför vill FI minska riskerna i banksystemet och införa ett riskviktsgolv på 15 procent för svenska bolån. De flesta banker har väntat på ett sådant krav från FI, men inte hur nivån på golvet skulle se ut.

Kort innebär ett riskviktsgolv på 15 procent att de svenska bankerna måste “låsa in” ytterligare 20 miljarder kronor  i s.k kärnprimärkapital, dvs eget kapital som banken måste skjuta till i banksystemet.

Källa: FI, publicerad: 2012-11-26

Köpa bostad

Behöver du ett bostadslån för du ska köpa bostad?  Jämför alla bolån innan du köper din bostad (villa, bostadsrätt, tomt, eller fritidshus)!

– Lägsta boräntan – jämför alla boräntor!

– Topplån

– Bottenlån

– Handpenning

– Befintligt skick

– Fastighetsrätt