Anmärkningar

Bostadslån trots anmärkningar

Den klassiska frågan är ifall det är möjligt att få bolån trots att man har betalningsanmärkningar? Många undrar hur man kan få bolån trots att man har en betalningsanmärkning. Vi ska försöka bena ut det hela och ge information om vad som gäller för bolån när man har anmärkningar, är arbetslös, egenföretagare eller liknande.

Normalt är dessa grupper som kan få svårt att få bolån hos vanliga banker: 

  • Personer med betalningsanmärkningar
  • Nyinflyttade till Sverige
  • Projektanställda
  • Arbetslösa
  • Personer som har svårt att intyga inkomst
  • Egenföretagare
  • Studerande mfl.

Finns du bland ovanstående grupper så tillhör du en av riskgrupperna, dvs du blir i princip automatiskt nekad bolån av de vanliga storbankerna pga att du innebär en högre risk för banken. Den högre risken består i att banken inte helt enkelt kan vara säker på att du har råd att betala tillbaka lånet och undviker därmed dig.

Detta har skapat en marknadsnisch för specialbanker som erbjuder bolån för dessa ”bortglömda” grupper. Med hjälp av individuell prissättning så kan de anpassa en ränta som motsvarar den risk dessa grupper faktiskt har.

Det är inte konstigt att denna marknadsnisch uppkommit då denna ”riskgrupp” är en relativt stor grupp i samhället och inte nödvändigtvis en ”fattig” grupp. Lägg därtill det skrala utbudet av hyreslägenheter i storstäderna som innebär att man nästan tvingas till att köpa en lägenhet. Då har man en situation med en stor mängd människor som vill köpa lägenhet, men som inte får.

Räkna med högre räntor men det finns undantag

Det man bör veta om man tillhör denna “riskgrupp” är att marknadsnischen är mindre och färre konkurrenter innebär ofta högre räntor. Den högre risken innebär också högre räntor. Ditt begränsade valutrymme talar inte till din fördel och det är svårt att pruta räntan när du är i denna relativt utsatta position.

I vissa fall kan du ta ett extra samtal med din vanliga bank och beskriva läget och eventuellt få låna där ändå. Detta gäller framförallt om du inte känner att det finns någon riktig anledning för dig att anses vara i en “riskgrupp”. Försök tänka hur banken tänker: skulle du låna ut pengar till dig själv? Vad skulle du se som positivt eller negativt i din ekonomiska situation?

Att du kan få ett bolån betyder dock inte att du inte kan få en skälig ränta men det beror till viss del på hur ”missuppfattad” du verkligen är. Är du till exempel egenföretagare med en stadig omsättning och påvisbar god ekonomi så har du goda förutsättningar att få en låg ränta.

Är du arbetslös med betalningsanmärkningar men ”känner dig” missuppfattad i din ekonomiska situation på grund av dåliga ekonomiska beslut som du gjorde när du var yngre, så kan det vara svårare. Ju närmare du är att kunna få ett ”vanligt” lån, desto lägre ränta kommer du också kunna förhandla till dig.

Ansök på nätet och få en bedömning av just din situation

Den stora fördelen med dessa specialbanker är att du åtminstone får en ny chans att köpa en lägenhet och faktiskt få någonstans att bo. Sen är det upp till dig att överväga om räntan de erbjuder är skälig för ditt boende. Det kan ju trots allt ge dig boende tills dina betalningsanmärkningar är borta och du kan ta ett vanligt bolån till lite lägre ränta.

Bland de låneinstitut där du får “en andra chans” utmärker sig  BlueStep som den mest seriösa aktören. Du kan göra en låneansökan direkt hos BlueStep och se hur de bedömer just din situation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.